Eten in de kas

In de maand september organiseren we 5 avonden waarop er gedineerd kan worden in de druivenkas.
We zijn hiermee begonnen in 2016 toen we iets moesten bedenken voor de sponsoren die ons hadden geholpen bij de verplaatsing van de tuinderschoorsteen.
Deze schoorsteen stond hemelsbreed ongeveer 500 m verderop aan de Kolenbergstraat en moest daar weg i.v.m. de toekomstige woningbouw van de wijk Bangert en Oosterpolder van de gemeente Hoorn.
De tuinderschoorsteen stond voorheen bij een bedrijf van 9 kassen waarvan er een aantal werden verwarmd om de teelt van de tafeldruiven enigszins te kunnen spreiden.
De druivenserre aan de Koewijzend 4 stond al op de gemeentelijke monumentenlijst en dus lag het voor de hand om de tuinderschoorsteen hier naar toe te verplaatsen.
Dit is uiteindelijk in 2016 gerealiseerd.
Als dank voor de hulp die we hebben gehad van vele plaatselijke bedrijven/gemeente etc. zijn we in 2016 in samenwerking met de Cultuur Historische Route Blokker gestart met het organiseren van diners in de druivenkas.
Een aantal koks is benaderd met de vraag of zij hieraan mee willen werken. Ook is er contact gelegd met de school SG Newton uit Hoorn waar leerlingen worden voorbereid op een loopbaan in de horeca.
Het eerste jaar bracht dat wel wat slapeloze nachten., want hoe creëer je van een druivenkas een soort restaurant?
En bovendien mag er in de kas niet echt gekookt worden. Het gaat nog steeds om de teelt van druiven en die moeten wel mooi blijven zonder dat er ziektes ontstaan door het koken.
Aan de koks de opdracht/ uitdaging om  zoveel mogelijk thuis/elders het diner voor te bereiden en alleen in de kas de finishing touch te doen.
Met alleen een oven en een klein kooktoestelletje lukt dit steeds beter!
Voor de aankleding van de kas wordt er eerst een tapijt uitgerold. Tafels worden neergezet ,stoelen erbij , kuubkisten worden gebruikt als tafel en na “enige” arbeid toont de druivenkas al heel anders!
Afhankelijk van de data die de koks beschikbaar zijn worden in de zomer de data van de diners bekend gemaakt. De leerlingen van SG Newton nemen altijd een woensdag- en een donderdagavond voor hun rekening (Dat zijn ook de dagen dat zij op school in hun eigen restaurant werken).
We zijn heel blij met de samenwerking met SG Newton , omdat zij dan ook de bediening voor hun rekening nemen. Op de andere dagen zorgen vrijwilligers voor de bediening.
Met deelname aan deze diners steunt u de historische tuin en helpt u de Cultuur Historische Route Blokker met het realiseren van hun projecten.

Kom lekker genieten van een heerlijke maaltijd!!!