Historische Tuin Blokker

Eens stond de Bangert in bloei

Maar daar is tegenwoordig weinig meer van over, gemeente Hoorn breidt uit met de wijk Bangert en Oosterpolder.

Een klein stukje tuin is behouden gebleven!

De druivenserre is een kniekas van 8 m breed en 40 m lang. En is op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.

Rond 1900 is men in het gebied Bangert en Omstreken kassen gaan bouwen om de inkomsten op de langgerekte smalle percelen te kunnen verhogen. In de hoogtij dagen hebben er zo’n 300 van deze druivenserres in dit gebied gestaan.

Tegenwoordig is dit nog een van de weinig overgebleven druivenserres. Een gespecialiseerde beschrijving van de kas vindt u via de volgende link…………………………………

 

 

De Kas

In deze kas worden nog de tafeldruiven Frankenthaler, Black Alicante, Witte van der Laan, Westfrisia en Muskaat van Alexandrië geteeld. De druiventeelt is economisch gezien niet heel aantrekkelijk meer. De kostprijs ligt heel hoog, omdat de druiven in juni met de hand moeten worden uitgedund (krenten). Dit blijft een zeer arbeidsintensieve bezigheid Tegenwoordig wordt de druivenserre niet alleen als teeltruimte gebruikt:Sinds 2016 houden we op deze unieke locatie in september een aantal diners. Dit wordt georganiseerd in samenwerking met de Cultuur Historische Route Blokker.Naast de inzet van leerlingen van SG Newton zijn verschillende topkoks bereid gevonden een heerlijk 3 – of 4-gangendiner te bereiden. Gezeten aan een lange tafel  kunt u onder de druivenranken genieten van een heerlijk diner. Een zeer bijzondere ervaring op een unieke locatie.Deze  diners worden aangekondigd in dorpsblad Samenspel en de Zondagskrant. Met deelname aan de diners sponsort u de historische tuin en de Cultuur Historische Route Blokker. Opgeven voor de diners kan bij Annie Balk 06-18189491 anniebalk@hotmail.com”

In juni 2019 vond de eerste huwelijksvoltrekking plaats in de druivenserre. De kas werd voor die dag een eenmalige trouwlocatie. Dit kan altijd nog eens aangevraagd worden.

Verder fungeert de druivenserre vaker als decor voor fotoshoots en niet alleen voor bruidsparen. Mocht u interesse hebben neem dan contact op met Jaap Balk 06-53603811 of Annie Balk 06-18189491Ook voor evt. andere feesten of partijen kunt u contact met ons opnemen   om te informeren wat de mogelijkheden zijn.

Op 23 juni 2017 speelden 3e jaars leerlingen van MAVO/HAVO/VWO van het Oscar Romero een locatietheatervoorstelling “Mahagonny” in deze druivenserre om hun kunstlijn af te sluiten.

In juni 2017 werd als afsluiting van de dansvoorstelling” Kascadans” de druivenserre gebruikt als theaterruimte, waar de 4 aparte groepen muzikanten van  harmonie De Herleving die de 4 dansers begeleiden samenkwamen om weer als geheel orkest  het stuk “The Fields” van Jacob de Haan ten gehore te brengen.

Historische Tuin Blokker

Volkstuin in de kas

Eten in de kas

U kunt de museumkas bezoeken op afspraak.    Tel. 06-53603811
Voor groepen bestaat de mogelijkheid voor een kopje koffie